IC-756 PRO III, den 4:e  i 756-serien. Kommer det fler?

 

Lördagen den 13/11 04 roade jag mig att jämföra 756PRO I med den senaste PRO III.

Redan för gott och väl 20 år sedan tillverkades flera olika riggar av olika fabrikat som hade riktigt bra mottagare men i takt med att tiden gått så har ju  en och annan sak  förbättras. Med tanke på hur bra mottagarna varit i en del riggar under flera år tillbaka så får man inte förvänta sig att en ny radio är något alldeles otroligt, fantastiskt m.m. m.m. för det finns faktiskt inte utrymme för sådan otroliga skillnader. Skulle varje radio som sålts de senaste 10/20 åren varit så otroligt mycket bättre än sina konkurrenter eller föregångare som ofta reklamen vill göra gällande då vet i sjutton vad vi skulle haft för radio idag.

Lite grand som om du köper en liten bil, t.ex. en hundkoja och sedan monterar alla tänkbara tillbehör och extrautrustningar som skall hjälpa dig att sänka bensinförbrukningen och att du sedan förväntar dig att du kan tappa ur bränsle istället för att tanka i :-)

Vad jag menar är att man måste ha skäliga förväntningar på nya saker och om man har det blir man kanske positivt överraskad istället. Mina jämförelser som jag gjort och som jag försöker presentera här är inte vetenskapliga på något sätt. Jag har inte heller använt mig av en massa fina och dyra instrument utan här har det varit öronen som varit det viktigaste instrumentet. Det är trots allt mina öron och inte ett dyrt testinstrument som skall köra DX:n eller hur? Detta är alltså vad jag tycker och det finns säkert många som kommer ha andra åsikter och kanske värdesätter andra egenskaper som jag inte ens tittat på. Jag vill bara på detta vis tala om vad jag kom fram till efter några timmars jämförelse. Eftersom jag inte har med PRO II i denna jämförelser så kanske jag nämner vissa saker som fanns redan på II:an men som sagt, detta är ju en jämförelse mellan PRO och PRO III

Då kör vi................

 

Setupen är som följer:

1 st. IC-756 av den gamla analoga typen (längst till höger) som sänder med lite varierande effekt och frekvens från en vertikalantenn placerad ca: 50 meter från mottagarantennen.

1 st. IC-756 PRO (mitten) och 1 st. IC-756 PRO III  kopplade via en antenn switch till en mottagarantennen som är en G5RV.

Alla värden på filter, AGC-tider m.m. ställdes lika och andra inställningar som tuner off, preamp off m.m. gjordes.

Först lite allmänna skillnader som man märker efter att ha lyssnat och knappat på III:an ett tag.

Kosmetiskt små förändringar, lita annan färg på en del knappar och så. En mycket bra grej är att S-metern är otroligt lättläst på grund av att de ändrat den genomlysta färgen på skalan från gult till vitt. Sedan tillkommer en del förändringar av funktionen på en del knappar men det tar jag inte upp här.

Sedan har ju III:an möjlighet att ändra kurvan på filter, justera bandbredd på flankerna på TX-filter m.m. men det går jag inte in på heller eftersom detta är mest en test av mottagaren.

Efter att ha lyssnat en stund och vridit på volymen och jämfört känns det som om det är mer kraft i Lf-förstärkaren på III:an men jag försökte inte fastställa det utan nöjde mig med att konstatera att så var fallet emellan dessa 2 exemplar i alla fall.

Linjariteten på S-metern verkar vara mycket bättre på III:an. Den verkar inte vara så dålig på att ge hyfsade riktiga utslag på signaler under S7 som på de I:or som jag i alla fall provat, inklusive den som ingick i testen.

Preampen är det svårt att med örat göra en riktig jämförelse på eftersom de ändrat förhållandet på förstärkning mellan de olika stegen. Jag nöjer mig med att säga att preampen fungerar bra på båda men med max förstärkning, preamp 2 alltså, verkar det som om III:an har en  högre total förstärkning.

Ett flertal riktigt svaga stationer rattades in på olika band och jämförelser gjordes flera gånger mellan I och III. Jag kan helt ärligt säga att man med öronen inte kunde uppfatta någon skillnad mellan mottagarna, men återigen, det hade jag inte förväntat mig heller eftersom I:an och många riggar före den redan har den känslighet man kan begära och uppnå. En sak som vi märkte på någon svag station var att den verkade lite mer lättläst i III:an, inte på grund av signal/brus utan för att man tycktes höra en bättre bas/diskant inställning. Har inte läst någonstans att detta skall vara ändrat i III:an men så uppfattade både jag och ägaren till I:an att det var. (Skall jag vara helt ärlig så har jag inte läst på så mycket om riggen, inte heller öppnat manualen till den ännu)

Fortfarande med ganska svaga stationer inrattade på I:an och III:an startade jag testsändaren och smög mig sakta med säkert så nära den mottagna stationen jag kunde utan att "tappa" den. Jag kunde inte märka någon skillnad här. När jag precis passerat gränsen för hörbarhet på den ena radion var det likadant på den andra och tvärtom. Samma filterinställningar på båda givetvis.

Nu börjar det bli intressant.......

Jag lät testsändaren fara iväg i frekvens lite grand , ganska många kHz men på samma band och ökade effekten en del tills jag såg och hörde ett tydligt brus i mottagarna när den sände. Bruset var givetvis lika starkt och tydligt i båda men det fanns en annan stor skillnad. Vi rattade in en station som var ganska svag men lättläst på båda "PROORNA" kan man säga så? 1 PRO, flera PROOR :-) Hur som helst. när sändaren slog till upptäckte vi att AGC:n i I:an ströp mottagaren så att stationen vi lyssnade på inte gick att läsa ordentligt en stund innan den stabiliserat sig igen. Vi provade flera gånger och kontrollerade tidsinställningarna för AGC:n  i båda riggarna för att verkligen kolla så att vi inte lurade oss själva men så var inte fallet. I:an mer eller mindre mutades en stund varje gång sändaren kom igång men i III:an märktes inget av detta. Jag kunde i stort sett hålla I:an mutad konstant genom att slå sändaren till och från, som CW eller tal på SSB alltså  men III:an tog obekymrat emot stationen i alla fall, givetvis med det ökade bruset som blev på hela bandet men utan att tappa bort den jag lyssnade på.

Nu la vi sändaren och mottagaren på 2 olika band. Ganska snart kunde vi hitta en del svaga toner i I:an på vissa frekvenser som kom när sändaren var igång, III:an däremot var tyst som en mus. Detta kan eventuellt vara resultatet av det nya Roofingfiltret som är byggt med grundtonskristaller. Samma typ som IC-7800.

Ja gott folk, detta var ungefär vad vi hann med denna dag. Kanhända att vi kommer göra om detta lite längre fram, kanske på ett QTH med stora antenner för att se och höra eventuella skillnader där, vi får se. En annan spännande sak är att göra om testen vid nästa solfläckcykel, PROIII är verkligen rustad för den.

Tycker att de enkla tester jag gjort faktiskt påvisar en del av de förbättringar som det talats om i III:an. Man kan inte vänta sig underverk av varje ny radio som kommer ut men för vissa personer och i vissa miljöer kan de skillnader som vi upptäckte betyda massor, för andra kanske ingenting? 

Avslutningsvis rattade jag in det svagaste jag kunde hitta som ändå var läsligt och kopplade över till min gamla analoga 756 för att konstatera att stationen hördes lika bra i den. Så just det QSO:et i just den miljön hade varit lika lätt att köra med "den gamle" men sedan är det ju så mycket mer funktioner i den nya som är både roliga och nyttiga. En sak som jag glömde nämna tidigare är att III:an nu har möjlighet att visa mer än 1 sak samtidigt på displayen. Detta gör att jag nu kan ha mina 2 favoriter, multi function meter och spectrum scope samtidigt, inte nödvändigt men häftigt. Se bild nedan.

Sammanfattning:

Jag vill ha en 756 PRO III !!!!

Med på testen var ägaren (SM5UGC) till den PRO av första modell som vi använde och jag har i efterhand frågat honom om det jag skrivit ner stämmer med det intryck han fick av jämförelsen som gjordes och han hade inget att invända.

Janne / SM5SUH

Startsida